Tornado Safety Tips and Facts for Alabama, Georgia, Mississippi and Tennessee
June 12, 2013
Providing a Safe Haven Against Nature’s Fury
October 14, 2013
Show all

10 Common Questions about Storm Shelters in Alabama, Georgia, Mississippi and Tennessee

Below are answers to the most common questions about Great American Storm Shelters and Safe Rooms.

 

1. What happens if I get trapped in my storm shelter or safe room?

Answer:  All in ground storm shelters come equipped with a 2,000 lb hand winch which could be used to pry the door open if debris was to fall on top of the door.  Upon installation of your shelter or safe room we will provide you with the GPS location of your shelter.  You will then need to let your local emergency officials know you have a storm shelter and provide them with these GPS coordinates.  All safe room doors swing open to the inside of the shelter, therefore the door can not be blocked by debris.

 

2.  How long does it take to install a storm shelter or safe room?

Answer:  Normal installation time for the  in ground shelters is 4-6 hours and a safe room takes approximately 1 hour to install.

 

3.  What if I accidentally drive my car on top of my in ground shelter?

Answer:  You will not damage the shelter by accidentally driving your car over the shelter.  However, we do not recommend prolonged parking on top of the shelter.

 

4.  Can I store valuables in my safe room?

Answer:  You can store valuables in your safe room.  Every safe room is equipped with a deadbolt.  However, be sure there is enough space in the safe room for all of your family in case of an emergency.

 

5.  Can I take my shelter or safe room with me when I move?

Answer:  Safe rooms can be removed, transported and installed in your new residence.  Due to the permanent nature of installation, the in ground shelters can not be moved.

 

6. Is there financial assistance to help me pay for my shelter?

Answer:  Often times when a community has been devastated by a tornado, FEMA will offer financial assistance in that area.  Check with you local EMA to find out if your county is currently offering assistance.

 

7.  How are the in ground shelters and safe rooms ventilated?

Answer:  The safe rooms have two removable vents on the door.  The vents provide plenty of ventilation and can be removed if needed.  The in ground shelters have a two piece sliding lid.  There are two vents in the lid.

 

8.  Do the shelters have lights or fans?

Answer:  Other than the hand winch, we do not offer or include accessories with our shelters. We feel that it is more cost effective for you to purchase these inexpensive items at your local hardware store.  This helps us keep our cost down and pass the savings onto you.

 

9.  Should I get a inground shelter or safe room?

Answer:  There are many factors to consider when deciding which type of shelter is best for your family.  Are there any elderly, wheelchair bound, or persons with difficulty walking up and down stairs that may use the shelter?  Do I have a fear of being underground?  How big is my garage or carport?  Can I afford to lose the space needed for a safe room?  How many people will be using the shelter?  Do I plan to store valuables in the shelter?

 

10.  What is the first step in getting a shelter to protect my loved ones?

Answer:  Simply give us a call at the number below or email us at shelter@takingshelter.com.

 

Please give us a call and we will be happy to discuss any other questions you might have.

1-800-915 SAFE

205-281-2248

 

Comments are closed.